Op welke temperatuur jij jouw goederen idealiter vervoerd, hangt van verschillende factoren af. In dit artikel nemen we jou mee in de stappen om het temperatuurmiddel met juiste stol- en smeltpunt te kiezen, en vertellen we je hoe je deze voorbereid voor gebruik. Lees je mee?
Grootste misverstand: hoe kouder hoe beter
Bij klanten die hun producten gekoeld willen verzenden, bijvoorbeeld omdat het bederfelijk voedsel, bloemen of temperatuurgevoelige medicatie betreft, horen we regelmatig de aanname dat een zo koud mogelijk koelelement het beste werkt. Niets is echter minder waar.
Wil je dat jouw product gedurende transport rond de 0 graden blijft? Kies dan ook voor een temperatuurelement met een smelt- en stolpunt rond deze temperatuur, en niet voor een koelelement met een veel lager smelt- en stolpunt. De temperatuuropslag is namelijk het hoogste rond het smelt- en stolpunt. Dit is het punt waarop de koelgel van fase verandert: van vast naar vloeibaar.
Gedurende de gehele faseverandering blijft de temperatuur namelijk constant. Denk maar aan een blok ijs. Deze blijft bij een hogere omgevingstemperatuur 0 graden totdat het ijs volledig is gesmolten. Pas daarna begint de temperatuur verder te stijgen.
Vervoeren op verschillende temperaturen
Voor transporten waarbij producten gekoeld, dat wil zeggen tussen de 0 en 8 graden Celsius, moeten blijven, raden we onze reguliere gelpacks en koelelementen aan. Moeten jouw producten bevroren blijven? Dan kun je bijvoorbeeld kiezen voor een super gelpack op –21 graden Celsius. Ook kan het dat jouw producten juist op een plus-temperatuur moeten blijven. Ook hiervoor bieden we bij Coolpack verschillende oplossingen. Of je nu op zoek bent naar een diepvriesoplossing tot -65 °C of een warmte-oplossing tot +89 °C, bij Coolpack ben je aan het juiste adres!
Een nauwkeurig stol- en smeltpunt
We werken bij Coolpack samen met de allerbeste partners om hoge kwaliteit en nauwkeurigheid te realiseren. Gebruik je een PCM-element van + 22°C? Dan kun je er bij temperatuurelementen van lagere kwaliteit tegenaan lopen dat het omslagpunt niet precies op + 22°C maar 0,5 graad lager of hoger ligt. Wij kiezen voor kwaliteit. Onze temperatuurelementen hebben een range van maximaal 0,2 °C. Het stolpunt zal in dit geval dus tussen de 21,9°C en 22,1°C liggen.
Voorbereiden van temperatuurelementen
Het voorbereiden van een temperatuurelement voor diepvriestransport of juist ambient transport gaat op een andere manier. Waar je koelelementen en reguliere gelpacks voor gebruik eigenlijk altijd invriest op een temperatuur beneden de 0 graden (hoe lager, hoe sneller het koelelement bevroren is), stem je dit voor plus-temperatuurelementen af op de omgevingstemperatuur tijdens gebruik.
- Is de buitentemperatuur hoger? Dan bereid je jouw temperatuurelement op een lagere temperatuur voor. De gel is dus vast voor gebruik en zal tijdens gebruik overgaan in de vloeibare vorm. Voor een PCM-element met 5 °C gel kun je een voorbereidingstemperatuur van + 1 °C tot + 3 °C aanhouden. Voor een PCM-element of hotpack met +22 °C gel kun je + 5 °C tot + 15 °C aanhouden.
- Is de buitentemperatuur lager? Dan bereid je jouw temperatuurelement op een hogere temperatuur voor. De gel is dus vloeibaar voor gebruik en zal tijdens gebruik overgaan in de vaste vorm. Voor een PCM-element met 5 °C gel kun je een voorbereidingstemperatuur van + 10 °C tot + 20 °C aanhouden. Voor een PCM-element of hotpack met +22 °C gel kun je + 25 °C aanhouden.
De belangrijkste les: kies de juiste temperatuurrange
De takeaway van dit artikel? Kies een koel- of temperatuurelement met een stol- en smeltpunt dat zo dicht bij de ideale verzendtemperatuur van jouw product ligt. Dan voorkom je risico’s op aanvriesschade of juist een te hoge temperatuur en behoud je kwaliteit van jouw product optimaal tijdens transport en opslag.
Heb je vragen over het beste koelelement of de beste PCM-oplossing voor jouw toepassing? Ons team denkt graag met je mee. Neem gerust contact met ons op of vraag vrijblijvend een offerte aan.