Wij mensen zijn gek op chocola. Op een typische dag eten wereldwijd zo’n één miljard mensen chocolade! Maar met deze zomerse temperaturen in Nederland kan het verzenden van chocolade zonder kwaliteits- en smaakverlies best een uitdaging zijn. En wist je dat chocola te koud bewaren ook niet goed is? Hoe zorgen onze grote patisserie- en chocoladeklanten dat de chocola niet te warm, maar ook niet te koud wordt? Je leest het in dit artikel!
Wat is chocolade?
Chocolade is een lekkernij gemaakt van suiker met cacaoboter en cacaomassa, dat gewonnen wordt uit cacaobonen. Je kunt eindeloos veel heerlijke dingen maken van chocola: van repen tot taarten tot bonbons in alle soorten en maten. Over de hele wereld genieten we ervan, maar de Zwitsers zijn kampioen: in het land waar Nestlé haar oorsprong vindt, wordt met 8,8 kg chocolade per persoon per jaar gemiddeld de meeste chocola geconsumeerd! Onze zuiderburen in België kunnen er ook wat van: zij consumeren 5,6 kg chocola per persoon per jaar.
Chocolade verzenden en bewaren: hier let je op
Er zijn drie belangrijke aandachtspunten bij het vervoeren of bewaren van chocola zonder kwaliteitsverlies, namelijk temperatuur, vocht en licht.
- Temperatuur: te warm. Bij een te warme temperatuur zal de chocola smelten, waardoor de chocola vervormt en er ‘vetbloem’ kan ontstaan: één van de soorten witte aanslag. Dit laatste komt doordat de cacaodeeltjes in de chocolade smelten, en bij afkoeling stollen en kenmerkende witte vetkristallen vormen. Zorg voor de zekerheid dat de chocolade daarom altijd onder de 25 °C blijft.
- Temperatuur: te koud. Ook bij te lage temperaturen kan er een wit laagje op de chocola ontstaan, in dit geval noemen we dat ‘suikerbloem’. Wanneer de chocolade van een te lage temperatuur weer opwarmt, condenseert de koude lucht waardoor er vocht op het oppervlak ontstaat. Hierin lost de suiker op, die vervolgens weer kristalliseert, met als resultaat dezelfde witte aanslag als bij vetbloem.
- Vocht. In de koelkast is het vaak vochtig door condensvorming op verschillende producten en oppervlakten. Funest voor de structuur en de smaak van chocola: het vocht trekt in de chocolade, condenseert en weer kan de beruchte witte laag op de chocola ontstaan.
- Licht. Bewaar de temperatuur het liefst niet in het zonlicht: ook dit kan temperatuurschommelingen veroorzaken met weerslag op de structuur en smaak van de chocoladeproducten.
- Geur. Chocolade is een echte ‘geurvreter’. In de koelkast bewaren bij sterk geurende voedselproducten kan de geur van jouw chocola of bonbons beïnvloeden. Leg de chocola ook niet naast schoonmaakmiddelen.
Maar wat zijn dan wél goede bewaar- en transportcondities?
Het beste kun je chocola droog (luchtvochtigheid van 50-70%), donker en ver van geurende producten bewaren en vervoeren binnen een range van 13 tot 18 °C. Veel chocolademakers en patissiers kiezen er vanaf een buitentemperatuur vanaf 21 °C al voor om een koelelementje toe te voegen aan de verzendverpakking. Een verpakking die goed tegen licht en vocht beschermd is altijd belangrijk.
Gelpacks en PCM-traypacks om temperatuur van chocola te borgen
Bij Coolpack voorzien we al jarenlang verschillende grote chocoladewebshops van gelpacks voor het verzenden van heerlijke bonbons en patisserie-producten. Daarvoor leveren we voornamelijk de Original gelpacks 200 gram, welke gekoeld verzenden op een temperatuur van 0 °C tot 8 °C mogelijk maken. Door onze productiefaciliteit op locatie in Assendelft kunnen we deze in bijna alle soorten en maten maken: met een breedte tot 27,5 cm, verschillende segmenten en zo lang je maar wilt! De gelpack bereid je voor op gebruik door deze ten minste 24 uur op -18 °C in te vriezen. Heb je een vriezer die niet zo koud kan? Dan duurt het wat langer voordat de gelpack helemaal hard is.
Aangezien de ideale bewaartemperatuur van chocola tussen de 13 en 18 °C ligt, kun je ook kiezen voor PCM-traypacks met een stol- en smeltpunt binnen deze range. Een hardloper in ons assortiment is bijvoorbeeld PCM met een eutectische smeltpunt op +18 °C. Neem hiervoor wel even contact met ons op of vraag vrijblijvend en snel een offerte aan.
Deze bereid je gekoeld voor op een temperatuur van +5 °C tot +10 °C – ervan uitgaande dat de omgevingstemperatuur tijdens transport hoger is dan +18 °C. De PCM-traypack neemt een vaste vorm aan en blijft het langst stabiel op de temperatuur van +18 °C. Meer weten over hoe dit precies werkt? Check ons kennisplatform phasechangematerial.nl!
Chocola verzenden met retourstroom? Kies voor herbruikbaar!
Heb jij de kans om retourstromen te benutten en verpakkingen weer terug te halen naar jouw magazijn? Gebruik dan herbruikbare, vormvaste PCM- of koelelementen om de chocola tijdens transport op de juiste temperatuur te houden. Deze kun je zo vaak als je wilt opnieuw invriezen en hergebruiken! Extra duurzaam aan de gang? We kunnen de koelelementen ook in HDPE-flessen gewonnen uit hernieuwbare bronnen leveren.
Vragen? Wij helpen je graag!
Neem voor specifieke vragen, het plaatsen van een bestelling of een offerte, gerust contact met ons op. Ons team staat voor je klaar!