Dit artikel verscheen oorspronkelijk in het Bunzl Nederland Duurzaamheidsverslag 2022.
Energie is kostbaar en hoe afhankelijk we ervan zijn merken we éxtra nu de prijzen door het dak gaan. Met koel- en temperatuurelementen helpt Coolpack al tientallen jaren bij het borgen van een stabiele cold chain voor haar klanten. De elementen vinden niet alleen in transport, maar ook in opslag een waardevolle toepassing. Het Coolpack team werkt steeds vaker mee aan opslag- en installatie projecten waarbij de temperatuurelementen een betrouwbare back-up vormen én voor torenhoge energiebesparingen zorgen. Hoe dat precies zit? Dat lees je op deze pagina.
Wat is Phase Change Material?
Coolpack is in Nederland marktleider op gebied van gelpacks en koelmiddelen voor temperatuur-gecontroleerd transport. Koelmiddelen zijn gevuld met een koelvulling. Dit is altijd een vorm van Phase Change Material (PCM): materiaal dat van fase kan veranderen. “IJs voor iedere temperatuur, zou je het ook kunnen noemen: bij water is het smeltpunt 0°C. Op dit smeltpunt is de energieopslag het hoogst: de temperatuur blijft het langste stabiel op het smeltpunt, totdat het ijs volledig gesmolten is. IJs is daarom een ideaal koelmiddel wanneer je iets voor langere tijd op een temperatuur rond de 0°C wilt houden,” legt Arno Zomer, Commercieel Manager bij Coolpack uit.
“Maar er zijn natuurlijk ook producten die op een temperatuur onder of juist boven het vriespunt bewaard moeten worden. En hier komt Phase Change Material om de hoek kijken. Door de receptuur van het koelmiddel aan te passen, kan het smeltpunt/vriespunt omlaag of juist omhoog worden gebracht. En daarvoor ben je bij Coolpack aan het juiste adres!”
Energie besparen met Phase Change Material
Coolpack bediend steeds meer klanten met PCM-oplossingen. Denk aan klanten die producten onder het vriespunt of juist op ambient temperatuur moeten bewaren. Verkoper Bart Kroes is enthousiast over de ontwikkelingen rondom PCM. “De wereld van PCM is ontzettend leuk en nog nieuw voor veel mensen. Ikzelf haal er energie uit om deze hele nieuwe markt te bedienen en onze klanten naast energie ook geld te helpen besparen,” vertelt Bart opgewekt.
Hoe klanten energie besparen door het inzetten van PCM? “Onze temperatuurelementen en gelpacks worden vooraf op temperatuur gebracht, meestal op locatie bij de klant. Vervolgens houden ze – afhankelijk van de isolatiecapaciteit van de verpakking of de omgeving – tot enkele dagen lang de gewenste temperatuur vast. Zo kun je elektriciteitsonafhankelijk jouw gewenste temperatuur waarborgen tijdens transporten, heb je een betrouwbare back-up in jouw temperatuur-gecontroleerde ruimte wanneer de elektriciteit eraf is en hoeft een koeling minder hard te werken waardoor je energie bespaard.”
Nieuwe onderzoeken en testen met klanten
Je kunt je voorstellen dat er continu nieuwe PCM-toepassingen worden onderzocht, zo ook door Coolpack. “Er lopen intensieve trajecten waarbij we met de klant onderzoek doen naar een passende PCM-oplossing en het effect hiervan. Hoe specifieker de probleemstelling, hoe meer onderzoek er nodig is. Daarbij stellen we eerst het doel vast: wil de klant bijvoorbeeld energie vasthouden tijdens onderhoudswerkzaamheden, langer een bepaalde temperatuur vasthouden door gebrek aan elektra of elektriciteitsonafhankelijk koelen uit duurzaamheids- of kostenoverwegingen? Daarbij zijn de ideale temperatuur en de kritieke temperaturen belangrijk: boven of onder welke temperatuur mogen de producten echt niet komen? De ideale temperatuur voor filmrolletjes kan bijvoorbeeld –45°C zijn en de kritieke temperatuur waar ze echt niet boven mogen komen -30°C.” legt Bart uit.
“Daarna kijken we naar de huidige beschikbare middelen bij de klant. Denk aan de isolatiecapaciteit, risico’s en handelingen. Daarbij nemen we ook factoren mee die we nagaan bij bestellingen van reguliere koelmiddelen. Vervolgens rekenen we uit hoeveel kilo PCM de klant nodig heeft voor een goed resultaat. En de praktische kant: of de klant zelf capaciteit heeft om de PCM-temperatuurmiddelen goed voor te bereiden voorafgaand aan de toepassing. Zo realiseren we samen mooie besparingen en waarborgen we kwaliteitsbehoud van producten!”
Meer weten?
Alles over Phase Change Material in Healthcare, Food, Logistiek, Organismen en Installatie toepassingen vind je op Coolpack’s kennisplatform phasechangematerial.nl. Bart, Arno en de rest van het team staan klaar om al jouw vragen te beantwoorden!