De logistiek en transportsector is voortdurend in beweging, en recentelijk hebben veranderingen in grenscontroles, vooral aan de Duitse grens, aanzienlijke gevolgen gehad voor koeltransporten. Voor transporteurs is het cruciaal om te begrijpen hoe deze controles hun operaties beïnvloeden en welke stappen ze kunnen nemen om hun koelcapaciteit aan te passen aan de nieuwe realiteit.
Verhoogde wachttijden aan de grens
Met de invoering van strengere grenscontroles zijn lange wachttijden aan de Duits-Nederlandse grens een realiteit geworden. Transporteurs moeten nu rekening houden met vertragingen die hun leveringsschema’s in gevaar kunnen brengen. Deze vertragingen kunnen variëren van enkele minuten tot meerdere uren, afhankelijk van het tijdstip van de dag en de drukte aan de grens. Voor transporten van gekoelde producten waarbij de temperatuur van de lading kritisch is, kan dit leiden tot ernstige problemen.
Impact op koelcapaciteit
Een van de grootste uitdagingen voor transporteurs is het waarborgen van de koelcapaciteit tijdens deze vertragingen. Koeltransporten zijn ontworpen om producten op een constante temperatuur te houden, maar langere wachttijden kunnen de efficiëntie van deze systemen onder druk zetten. Voor transporteurs zijn er twee essentiële vragen:
- Is de huidige koelcapaciteit voldoende om langere wachttijden te compenseren?
- Zijn er extra maatregelen nodig om de kwaliteit van de lading te waarborgen?
Het is essentieel om de koeloplossing te controleren en, indien nodig, aanpassingen te maken. Sommige transporteurs kiezen ervoor om extra koelmiddelen in te zetten om de temperatuur te handhaven tijdens onvoorziene vertragingen, anderen kiezen voor een alternatieve oplossing. Denk hierbij aan PCM-oplossingen die producten stabiel op een nog lagere temperatuur houden of toepassingen van isolatieboxen.
Bart Kroes, Coolpack’s teammanager Sales, geeft aan dat de eerste klanten zich al hebben gemeld. “Het invoeren van de grenscontroles bij de Duitse grens, hoe begrijpelijk ook, houdt onze klanten zeker bezig. De aankondiging kwam kort voor de invoering en veel van onze klanten zijn er door verrast. We zien nu veel klanten vragen om advies voor korte en lange termijn oplossingen om hun kwetsbare producten goed gekoeld te houden. Ook in geval van vertraging staat kwaliteit van de goederen voorop. ”
Bij Coolpack begrijpen we de uitdagingen waarmee transporteurs worden geconfronteerd in deze veranderende omgeving. Onze productexperts staan klaar om u te helpen bij het optimaliseren van uw koelcapaciteit en het aanpassen aan de nieuwe realiteit van grenscontroles. Of u nu vragen heeft over de juiste elementen of advies nodig heeft over welke koelmethode en temperaturen u door deze vertraging kunnen loodsen, wij zijn hier om u te ondersteunen.
Neem contact met ons op voor meer informatie over hoe wij u kunnen helpen bij het waarborgen van een efficiënte en betrouwbare koeloplossing, zelfs in tijden van vertraging.