Nederland is topexporteur als het gaat om snijbloemen en andere sierteelt. Ook al heeft deze sector flink te lijden gehad onder de eerste coronagolf, lijkt de handel zich langzaam maar zeker weer te herstellen. Hoe zorgen Nederlandse telers ervoor dat hun bloemen vers aankomen bij klanten in binnen- en buitenland? In dit artikel lees je alles over de nieuwste ontwikkelingen en inzichten op het gebied van bloementransport.
Wie houdt er niet van een mooie bos bloemen? Naast het sfeervolle beeld dat bloemen creëren, hebben ze een bewezen positieve invloed op arbeidsprestaties. De afzet van bloemen is doorgaans echter sterk afhankelijk van hoe de economie er voor staat. Dat komt doordat afname van bloemen vaak door impulsaankopen en feestdagen of speciale gelegenheden wordt gedreven.
De toekomst van de snijbloemenhandel is rooskleuriger dan de huidige stand van zaken. Zo liggen er nieuwe kansen op gebied van e-commerce en marketing. Ook maken veldboeketten een opmars. Bloemen telen is een specialisme, maar nadat de teler zijn werk gedaan heeft, is het zaak dat de bloemen op de juiste bestemming terechtkomen.
Vervoer van tulpen, rozen en andere snijbloemen
Direct nadat de snijbloemen van het land gehaald zijn, zet het verval van de bloemen in. De toevoer van voedingsstoffen stopt namelijk bij het afsnijden van de stelen. Om het verval zoveel mogelijk te beperken en vertragen zodat de bloemen in optimale staat de eindgebruiker bereiken, kunnen de telers enkele maatregelen treffen:
- Direct koelen van de bloemen. Om als het ware de ‘stofwisseling’ ofwel het metabolisme van de bloem in gang te houden, is het van belang de bloemen direct te koelen. De meest ideale koeltemperatuur verschilt per bloem. Voor rozen is dit bijvoorbeeld 1-2 graden Celsius. Idealiter worden de bloemen ook verwerkt en verpakt in een koele ruimte.
- Opslaan en vervoeren in omgeving met juiste luchtvochtigheid. Wanneer bloemen aan te veel vocht worden blootgesteld, kunnen er vervelende schimmels zoals botrytis optreden. Een te droge ruimte kan echter leiden tot het uitdrogen van de bloemen: het verdampen van vocht uit de bloemblaadjes gaat ook onder gekoelde omstandigheden namelijk gewoond door.
- De juiste transportmethode kiezen. Niet alleen tijdens opslag, maar ook tijdens het transport moet er aandacht worden besteed aan optimale omgevingscondities van de bloemen. Afhankelijk van de duur en afstand van het transport tezamen met logistieke capaciteit op de eindbestemming kan je kiezen om de snijbloemen droog of in water te vervoeren.
Snijbloemen droog of nat vervoeren?
Wanneer we bloemen kopen, zetten we ze doorgaans direct in water zodat we er lang plezier van hebben. Recent onderzoek wijst echter uit dat bloemen best goed voor een tijdje zonder water kunnen. Voor internationale transporten wordt er al vaak gekozen voor het droog verzenden van bloemen, terwijl binnenlands vervoer van bloemen nog vaak in emmers water gebeurt. Wanneer is droog vervoeren van bloemen als tulpen en rozen de uitkomst, en wanneer kan je beter bij de emmers water blijven?
Voordelen en nadelen van droog snijbloemen vervoeren
Het droog vervoeren van snijbloemen is milieuvriendelijker, goedkoper en niet afdoende in de kwaliteit van de bloemen. Dat blijkt uit driejarig onderzoek door de Technische Universiteit van Wageningen. Zo bleek bijvoorbeeld dat zelfs bij vervoer over de weg droog vervoer ten opzichte van nat vervoer resulteert in maar liefst 47% minder broeikasgasemissies. Maar waarom kiezen telers dan niet massaal voor het droog vervoeren van hun snijbloemen?
Dit heeft ermee te maken dat de bloemen bij aankomst enkele uren in het water moeten staan om hun uitstraling terug te krijgen. Ze zijn dus niet direct toonbaar aan bijvoorbeeld consumenten. Niet iedereen heeft de tijd en capaciteit om dit te realiseren.
Aandachtspunten bij droog bloementransport
Nederlandse bloemen worden wereldwijd geëxporteerd. Dit gebeurt bijvoorbeeld door middel van vliegtuigtransporten, omdat de bloemen dan relatief snel in landen over de hele wereld kunnen aankomen. In het vliegtuig is het simpelweg niet toegestaan om de bloemen in emmers water te vervoeren. Daarom wordt er bij transport via het vliegtuig altijd gekozen om snijbloemen droog te vervoeren.
Verder zijn er een aantal cruciale punten die bepalend zijn voor het behoud van de kwaliteit en versheid van jouw bloemen bij droog transport:
- Temperatuur. De bloemen dienen ook tijdens transport gekoeld te worden. Omdat de bloemen door middel van verschillende voertuigen bij hun bestemming terechtkomen, is het verstandig de bloemen met koelelementen en goed isolerende verpakkingen te vervoeren. Hiervoor kan je gelpacks gebruiken.
- Vocht. Om te zorgen dat eventueel condens dat onderweg ontstaat geen schadelijk effect heeft op de kwaliteit van de snijbloemen, dient dit vocht te worden geabsorbeerd. Hiervoor kan je goed absorptiematten inzetten.
Gratis whitepaper downloaden
Wil je meer weten over de huidige stand van het wetenschappelijke onderzoek naar optimale transportcondities van bloemen? Of over ontwikkelingen die spelen in de markt van de snijbloementeelt? Download dan gratis de whitepaper en lees meer.
Mocht je vragen hebben of advies behoeven gericht op jouw transportuitdaging, kan je gerust contact opnemen met één van onze experts. We denken graag met je mee over een passende oplossing voor jouw situatie.