Koelelementen en temperatuurelementen zijn er in alle soorten en maten bij Coolpack, maar welke is nu het meest geschikt voor jouw toepassing? In dit artikel kijken we niet naar de koelvulling, maar naar de buitenkant van het koelmiddel. We zoomen in op de vraag: wanneer kies je voor een vormvast koelelement, wanneer kies je voor een gelpack? Lees snel verder!
De verschillende soorten koelmiddelen
Wanneer je iets binnen een stabiele temperatuurrange wilt opslaan of vervoeren, kun je kiezen voor koelelementen. We onderscheiden bij Coolpack grofweg deze soorten:
Harde koelelementen
Als je aan een koelelement denkt, is dit waarschijnlijk wat je voor je ziet. Het blauwe element dat thuis in de vriezer ligt en meegaat in de koelbox naar het strand of de camping. Die kun je bij Coolpack in verschillende maten en kleuren met verschillende vullingen krijgen. De blauwe fles is van sterk, HDPE (High Density Polyethyleen) gemaakt: een sterk, 100% recyclebaar kunststof dat heel lang meegaat. En wist je dat je deze ook in recyclebaar HDPE kunt krijgen? Vraag ons team eens naar de mogelijkheden!
Pillowpack gelpacks
Gelpacks of ice packs zijn lekvrije zakken van folie met een koelvulling. De zakken zijn flexibel in onbevroren toestand. Bij bevriezing worden de gelpacks hard en vormvast. Het is dus belangrijk dat je de gelpacks netjes in de vriezer legt zodat ze niet in een rare of onhandige vorm bevriezen en goed in de verzendverpakking passen.
Ben je op zoek naar meer flexibiliteit, ook in de bevroren toestand? Coolpack produceert ook gesegmenteerde gelpacks. Deze bestaan uit geschakelde gelpacks die je door de flexibele delen tussen de bevroren delen ook in bevroren toestand goed kunt buigen.
Spongepacks en foambricks
Tussen de harde koelelementen en zachte gelpacks is er ook een middenweg: spongepacks en foambricks. Dit zijn als het ware bakjes van lekvrij folie (‘traypacks’) met naast een koelvulling ook een spons of foamblok binnenin. Zo houden de spongepacks en foambricks ook in onbevroren toestand hun vorm vast en is netjes invriezen een eitje.
Natuurlijk zijn er ook vele verschillende temperatuurranges van koelvulling waarmee je de koelelementen, gelpacks, spongepacks en foampacks kunt vullen. Daarover vertellen we je meer in dit artikel.
Transportsituaties en passende koelmiddel: hard koelelement of gelpack?
Nu we helder hebben welke verschillende soorten koelmiddelen er zijn, gaan we kijken naar de meest geschikte keuze in verschillende situaties.
Transporten met een retourstroom
Vervoer je goederen met een eigen vervoersmiddel, welke weer terugkomt bij jou op locatie? En kun je verpakkingsmiddelen dus weer mee retour nemen na het afleveren van de goederen? Dan kun je het beste gebruikmaken van vormvaste, harde koelelementen. Deze kun je namelijk heel vaak opnieuw invriezen en hergebruiken en zijn niet gevoelig voor beschadigingen.
Voorbeelden van transporten met een retourstroom zijn retailers die boodschappen bij consumenten aan huis bezorgen. In het busje zitten producten die op verschillende temperaturen bewaard moeten blijven. Denk aan koelproducten, vriesproducten en producten die op kamertemperatuur het langst goed blijven. Door herbruikbare, makkelijk te reinigen EPP koelboxen met verschillende temperatuurelementen te gebruiken, kunnen al deze producten in één busje mee. De bezorger haalt de juiste tassen uit de koelboxen bij het afleveradres zodat de eindgebruiker de boodschappen thuis gelijk in de koeling of vriezer kan leggen. De EPP koelboxen met harde koelelementen gaan weer mee terug met de bezorger en worden ’s avonds opnieuw ingevroren om de volgende dag weer mee te kunnen draaien.
Transporten zonder retourstroom
Lever je goederen via externe partners, via meerdere transporteurs of in een afgesloten wegwerp verpakking? Dan komt het verpakkingsmateriaal waarschijnlijk niet bij jou terug na levering en spreken we dus van een transport zonder retourstroom. Hierbij kun je het beste kiezen voor een gelpack, spongepack of foambrick – afhankelijk van jouw wensen bij het invriezen. Deze kunnen opnieuw gebruikt worden, maar lenen zich ook goed voor eenmalig gebruik. Ze zijn bovendien voordeliger in de aanschaf en hebben bij eenmalig gebruik een kleinere footprint dan harde koelelementen.
Voorbeelden van gebruikstoepassingen zijn maaltijdboxen en verse vlees- of visproducten die via een transportbedrijf bij consumenten thuis geleverd worden. De pakketten komen in een transportbusje met pakketten van andere bedrijven. Bij bederfelijke producten zoals eten is het des te belangrijker deze tegen extreme temperaturen te beschermen, bijvoorbeeld op warme zomerdagen. Om de kwaliteit tot in de keuken van de eindgebruiker te waarborgen wordt er vaak gebruikgemaakt van gelpacks in combinatie met een goed isolerende verpakkingsdoos, zoals de EcoCoolBox of EPS doos.
Meer weten over het ideale koelmiddel voor jouw situatie?
Op onze website vind je al heel veel informatie, maar ons team staat natuurlijk ook iedere werkdag weer voor je klaar. Neem gerust contact met ons op voor al jouw vragen of vraag een offerte aan van de door jou gewenste producten.