Het benutten van retourstromen past goed in het beeld van een circulaire economie. Sterker nog, de aankomende Europese Packaging & Packaging Waste Regulation stelt in het voorstel al ambitieuze doelen voor het inzetten van herbruikbare verpakkingen in transport en e-commerce. Hoe ziet een toekomst met herbruikbare verpakkingen eruit en welke mogelijkheden zijn er voor temperatuur gecontroleerd transport? We nemen je mee in de verwachtingen op basis van recent onderzoek en Europese wetsvoorstellen!
Retourlogistiek met herbruikbare verpakkingen
Verschillende Coolpack klanten doen het al jaren: retourstromen benutten om verpakkingen terug te krijgen en zo lang mogelijk te hergebruiken. Verpakkingsmiddelen en logistieke hulpmiddelen worden direct of later retourgenomen door de bezorger om opnieuw te gebruiken of zo hoogwaardig mogelijk te recyclen. Een beetje zoals hoe jij jouw lege bierkratjes weer terugbrengt naar de supermarkt, maar dan in het groot. Bij Coolpack helpen we je graag jouw business te verduurzamen – én vast goed voorbereid te zijn op aankomende wetswijzigingen die milieu-impact door verpakkingen moet reduceren.
Op dit moment kiezen bedrijven die met herbruikbare verpakkingsoplossingen werken – volgens het onderzoek van Mission Reuse – voor deze oplossingen om te besparen op grondstoffen en verpakkingskosten. Maar met de PPWR (een aankomende wetgeving op EU-niveau waarvan het voorstel op 30 november 2022 gepubliceerd is) komt hier ook nog een wettelijke onderbouwing bij.
Marktonderzoek naar retourlogistiek
Het Nederlandse Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat gaf Mission Reuse de opdracht om te onderzoeken wat er nodig is om een kosten- en milieu- efficiënte retourlogistiek op te zetten in Nederland, met als doel het opschalen van herbruikbare verpakkingen. Hun bevindingen communiceerden ze begin dit jaar in een onderzoeksrapport (2023).
Wij zetten de belangrijkste bevindingen voor je op een rijtje, en linken dit specifiek aan de temperatuur gecontroleerde sector en de oplossingen die onze klanten al jarenlang gebruiken.
Vier modellen voor retourlogistiek
Het onderzoek van Mission Reuse geeft aan dat er niet één ideaal model is: welk model het beste past is afhankelijk van de gebruiker, het hulpmiddel, de leverancier en de context waarin het hulpmiddel wordt gebruikt en geretourneerd. Wel is duidelijk dat efficiënte retourlogistiek processen gebruikmaken van de bestaande logistieke flows en dat de voorkeur naar ruimtebesparende hulpmiddelen gaat.
De vier (bestaande) modellen die Mission Reuse in kaart heeft gebracht:
- B2B poolsysteem. Een doordraaiende pool van gestandaardiseerde verpakkingen beheerd door één systeemoperator, waarbij huidige logistieke infrastructuur wordt benut. Verpakkingen moeten opvouwbaar zijn wanneer ze leeg zijn voor efficiënte opslag. Transport van de verpakkingen gaat via een logistieke partij.
- B2C poolsysteem. Een doordraaiende pool van gestandaardiseerde verpakkingen beheerd door alle deelnemende partijen, waarbij huidige logistieke infrastructuur wordt benut. Verpakkingen worden ingezameld en hergebruikt door alle deelnemende partijen. Transport van de verpakkingen gaat via een logistieke partij.
- Onafhankelijke B2C infrastructuur. Verpakkingen worden vervoerd en beheerd door één partij, de eigenaar van de hulpmiddelen, die de verpakkingen ‘leased’ aan derde partijen. Daarvoor is een nieuwe infrastructuur nodig die beheerd wordt door de eigenaar van de hulpmiddelen. Op termijn leidt dit tot onafhankelijke en geoptimaliseerde logistiek.
- 3e partij afhankelijke B2C infrastructuur. Verpakkingen worden heen en weer uitgewisseld via een derde partij bezorgservice. De verpakkingen zijn eigendom van de verpakkingenleverancier en transport wordt door een derde partij uitgevoerd op bestaande infrastructuur. Net als in het B2B poolsysteem is het belangrijk dat lege verpakkingen/hulpmiddelen opvouwbaar zijn om ruimte te besparen.
Kansen voor jou als bedrijf bij het benutten van retourlogistiek
Het anders inrichten van jouw logistieke processen, al dan niet in samenwerking met jouw transportpartner, heeft behoorlijk wat voeten in de aarde en zal in de eerste instantie om een investering vragen. Maar, het biedt jou als ondernemer ook kansen, zo blijkt uit het onderzoek van Mission Reuse. We zetten ze voor je op een rijtje:
- Maak van klanten terugkerende klanten. Wanneer je retourlogistiek van transportpartners die bij jouw klanten thuisbezorgen inzet om ook de verpakkingen weer mee te nemen, is het voor klanten aantrekkelijk gelijk een nieuwe bestelling te laten bezorgen wanneer ze de ‘oude’ verpakking laten ophalen.
- Beloon klanten en vermijd transactiekosten. Transactiekosten die samengaan met een statiegeldsysteem kunnen flink oplopen wanneer dit voor alle consumentenverpakkingen gaat gelden. Denk daarom na over alternatieve beloningen voor het retourneren van verpakkingen, zoals kortingen op toekomstige bestellingen, tegoeden en vouchers.
- Geef klanten een extra reden om voor jou te kiezen. Laat zien dat jij het verlagen van de milieudruk óók belangrijk vindt en geef daarmee een positief signaal af aan consumenten die willen bijdragen aan een circulaire economie.
- Bereik schaalvoordelen door bezorgservices met speciale vereisten, zoals temperatuurcontrole, met elkaar te combineren.
- Ga nieuwe samenwerkingen aan. Richt bijvoorbeeld centrale inleverlocaties in voor het inleveren en ophalen van e-commerce verpakkingen en verminder milieu-impact en kosten voor last-mile transport.
- Loop voorop! De PPWR stelt in het wetsvoorstel ambitieuze doelen aan de herbruikbaarheid van transportverpakkingen (30% in 2030; 90% in 2040) en e-commerce verpakkingen (10% in 2030; 50% in 2040). Deze doelen niet halen kan hoge kosten met zich meebrengen, en wanneer een verpakking niet aan de eisen van de PPWR voldoet moet hij zelfs van de markt gehaald worden. Grijp je kans en loop voorop in de circulaire transitie: op termijn zul je er toch wel aan moeten geloven.
Wanneer zijn reusables wenselijk? En wanneer zijn ze ‘duurzamer’?
Een begrijpelijke vraag die naar boven komt als we het hebben over herbruikbare verpakkingen, is of herbruikbare verpakkingen eigenlijk wel duurzamer zijn dan eenmalige verpakkingen. Dat is afhankelijk van de milieu-impact van de productie van de verpakking en grondstoffen die hiervoor nodig zijn, maar ook van het aantal keren dat de verpakking hergebruikt wordt en wat er met de verpakking gebeurt aan het einde van de levensduur. Kortom, de gehele levensduur.
Over het algemeen zijn nieuwe grondstoffen by far het meest belastend voor het milieu: het transporteren en zelfs het produceren van een hulpmiddel komen qua footprint niet eens in de buurt. De ‘design-for-recycling’ criteria hebben niet voor niets een rol in de PPWR: liever producten hergebruiken en grondstoffen na het einde van de levensduur weer zo goed mogelijk recyclen dan alsmaar nieuwe grondstoffen winnen.
Wanneer jouw logistieke processen zijn ingericht voor eenzijdige logistiek, dus enkel naar de klant en niet terug, is de uitdaging om na te denken over de mogelijkheden om hier retourlogistiek van te maken.
Praktisch: zo helpen retourstromen bij minimaliseren van milieu-impact
Om milieu-impact zo laag mogelijk te houden zijn beheerde poolsystemen, waarbij verschillende partijen samen universele hulpmiddelen bezitten, effectief gebleken. Dat blijkt uit het onderzoeksrapport van Mission Reuse. Bij het hergebruiken van verpakkingen komen ook schoonmaakwerkzaamheden kijken. Om kosten voor schoonmaak en logistieke processen laag te houden, is standaardisatie van de hulpmiddelen van belang: als de verpakkingen/hulpmiddelen erg divers zijn, moeten deze namelijk worden gesorteerd en moeten schoonmaakprogramma’s worden aangepast.
Coolpack produceert verpakkingsoplossingen voor gekoelde retourlogistiek
Benieuwd naar de kansen die temperatuur gecontroleerde retourlogistiek jou biedt? Wij hebben de oplossing voor je!
- Maak gebruik van vormvaste koelplaten of vriesplaten. Wij vullen onze HDPE flessen op locatie in Assendelft af met de vulling op de door jou gewenste temperatuur. We leveren de platen nu aan veel (e-commerce) klanten op een temperatuur van 0 °C of -18 °C – deze zijn standaard uit voorraad leverbaar. Maar wil je jouw producten koeler of juist warmer (ambient) vervoeren? Ook dat kunnen we regelen! Bij ons vindt je koelplaten van –65 °C tot +89 °C. Je brengt de koelplaten vooraf op temperatuur, plaatst ze tijdens transport bij jouw producten en brengt ze vervolgens, bijvoorbeeld ’s nachts in jouw magazijn, weer terug naar de juiste temperatuur voor de volgende leverdag. Wist je trouwens dat de koelplaten ook van gerecycled HDPE (rHDPE) of biobased HDPE uit hernieuwbare bronnen gemaakt kunnen worden? Bekijk deze leaflet!
- Kies voor goed isolerende EPP-koelboxen. Om te zorgen dat jouw producten goed beschermd zijn en tijdens lange transporten binnen de gewenste temperatuurrange blijven, raden wij altijd aan koelplaten of vriesplaten in combinatie met onze goed isolerende, herbruikbare EPP-koelboxen te gebruiken. Wist je dat de vriesplaten precies tegen de wanden van de box passen, en dat we zelfs een plaat leveren die precies in de koelopzet onder het deksel past?
Onze klanten maken vaak gebruik van eigen transport en kunnen de koelboxen met koelplaten in de busjes laten staan. De tassen met boodschappen of andere producten die temperatuur gecontroleerd vervoerd moeten worden, haalt de bezorger bij de voordeur van de klant uit de koelboxen. De klant kan de producten dan thuis gelijk ik de koelkast of vriezer doen. Natuurlijk zijn er ook andere mogelijkheden. Daarover denken we graag met je mee.
Meer weten?
Ons team helpt jou graag te verduurzamen én tijdig aan nieuwe aankomende wetgeving te voldoen. Neem gerust contact met ons op voor een offerte, vrijblijvend advies en antwoorden op jouw vragen.