Coolpack staat bekend om haar oplossingen voor het waarborgen van de cold chain: een temperatuurgecontroleerde supply chain. Belangrijk wanneer goederen in het gehele proces van totstandkoming tot eindgebruiker op een stabiele temperatuur moeten blijven. Daarbij denk je wellicht aan koel- en vriestransport. Echter kan Coolpack jou ook helpen om producten op een ambient temperatuur te vervoeren en bewaren. Hoe dat precies werkt en wanneer dat belangrijk is, lees je in dit artikel.
Geconditioneerd transport met ice packs en hot packs
Voor kwetsbare goederen is het belangrijk transport- en opslagcondities te bewaken. Wanneer ze gevoelig zijn voor temperatuur, kun je dit doen door verpakkingsmiddelen in te zetten met goede isolatiecapaciteit en een temperatuurelement (zoals een ice pack of hotpack). Ook kun je kiezen voor een heel koel- of vriesbusje, ook wel actieve koeling genoemd. Daarbij geldt wel een hoge afhankelijkheid van elektriciteit. Daarnaast moet de volledige inhoud van het busje op dezelfde temperatuur vervoerd worden én wil je voor optimale benutting de capaciteit van het koelbusje zorgen dat deze zo vol mogelijk is – maar heb je wel altijd een constante hoeveelheid pakketjes die je moet verzenden naar eenzelfde locatie?
Door te kiezen voor een isolatieverpakking met temperatuurelement bij geconditioneerd transport, win je aan flexibiliteit en ben je vaak milieubewuster bezig. Het klassieke blauwe koelelement ken je vast al, maar wist je dat je deze ook kunt afvullen met een Phase Change Material gel zodat je jouw producten ook op andere temperaturen stabiel kunt vervoeren?
Hot packs om een stabiele temperatuur te waarborgen
Producten hebben doorgaans een ideale temperatuur voor behoud en een cruciale temperatuur. De cruciale temperatuur mag niet overschreden worden: dan komt het product in gevaar. Zo moet levend koraal tussen een temperatuur van 21 °C tot 25 °C blijven, anders wordt het risico op sterfte groot. De ideale temperatuur ligt voor levend koraal rond de 24 °C.
Gedurende de gehele reis en opslag is het van groot belang dat de producten binnen de grenzen van de cruciale temperaturen blijven. Met hot packs of PCM-koelelementen kun je dit realiseren.
Phase Change Material: wat is het en hoe werkt het?
Het klinkt geweldig: materiaal dat stabiel blijft op één temperatuur. Maar hoe werkt dat precies? Laten we een bekend materiaal als voorbeeld gebruiken: ijs. Het smeltpunt van ijs is 0 °C. Op deze temperatuur verandert het van fase naar water. Daarom valt water onder Phase Change Materials. Rondom dit stol- en smeltpunt is de energieopslag van ijs het hoogst: het blijft het langst stabiel op deze temperatuur. Pas als het ijs helemaal gesmolten is, stijgt de temperatuur. IJs is daarom een ideaal koelmiddel wanneer je iets voor langere tijd rond de 0 °C wilt houden.
Door de receptuur van de vloeistof of gel in een koelelement aan te passen, kan het smelt- en stolpunt omhoog of juist naar beneden worden gebracht. Zo kunnen we bij Coolpack koelelementen maken met een stolpunt ver beneden het 0-punt, of juist op een ambient temperatuur, rond de +22 °C. Daarvoor hoor je de benaming hotpacks wel eens voorbijkomen.
Hotpacks en temperatuurelementen voorbereiden voor vervoer op ambient temperatuur
Bij PCM-toepassingen is de omgevingstemperatuur van jouw koelketen van essentieel belang voor de voorbereiding van de PCM-elementen. Wil je jouw product in de verpakking rond de +5 °C houden en werk je dus met een +5 °C koelelement? Hoe je het element voorbereidt is afhankelijk van de buitentemperatuur.
- Hogere buitentemperatuur: bewaar het element met +5 °C gel in een koelkast op 1 °C tot 3 °C. Niet kouder, want het element op lager dan 0 °C voorbereiden kan leiden tot vriesschade aan jouw product. Wanneer je het element in gebruik neemt en de temperatuur in de keten stijgt, zal de PCM-gel smelten en de binnentemperatuur van jouw pakket rond de +5 °C stabiliseren, voordat deze verder stijgt.
- Lagere buitentemperatuur: bewaar het element tussen de +10 °C en +20 °C. Het PCM zal voor gebruik in vloeibare toestand zijn, aangezien het stolpunt op +5 °C ligt. Wanneer de temperatuur in de keten daalt, zal de PCM-gel stollen en de binnentemperatuur van jouw pakket rond de +5 °C stabiliseren, voordat deze verder daalt.
Wanneer je gebruikmaakt van een PCM-element of hotpack met stolpunt op +22 °C, kun je bij een hogere buitentemperatuur het element het beste tussen de +5 en +15 °C voorbereiden en bij een lagere buitentemperatuur rond de +25 °C.
Meer informatie?
Wil je meer weten over Phase Change Material, hotpacks, ice packs of het gebruik hiervan? Ons team denkt graag met je mee. Neem gerust contact met ons op. Ook wanneer je een offerte wilt opvragen of een maatwerkaanvraag hebt.