Consumenten bestellen steeds vaker online vlees of vis, direct bij de slager of visserij. Door de schakels die wegvallen, levert dit de consument kwalitatief goed vlees tegen een lage prijs op – en daar hoeven ze de deur niet voor uit! Wil je als slager of visser ook jouw producten via een webshop direct aan de consument leveren, of doe je dit al? Wij geven je in dit artikel alle handvaten om te zorgen dat jouw ambachtelijke producten vers bij de klant aankomen!
3 verschillende soorten bederf en hoe je ze vertraagt
Er zijn drie soorten bederf te onderscheiden als we het hebben over voedselbederf. De bekendste is biologisch bederf, maar ook chemisch bederf en fysisch bederf kunnen funest zijn voor het waarborgen van kwaliteit van jouw vlees- en visproducten. Dingen om rekening mee te houden als verkoper, maar ook zeker als consument thuis!
- Biologisch bederf. Dit type bederf treedt op bij alles wat leeft, groeit en rijpt – dus ook bij vis en vlees. Bederf wordt veroorzaakt door vermeerdering van micro-organismen als bacteriën, gisten, schimmels en virussen. Dit type bederf kun je tegengaan door een goede cold chain te waarborgen: door jouw vis en vlees te koelen rem je de groei van micro-organismen al enorm af. Door het in te vriezen stopt de groei van de meeste micro-organismen, al zijn er enkele soorten bekend die zelfs ver onder het nulpunt – weliswaar een stuk langzamer – blijven groeien.
- Chemisch bederf. Bij vlees en vis zien we chemisch bederf bijvoorbeeld terug in de vorm van vetoxidatie. Hierbij ontstaat rans, waarbij onaangename geuren en smaken vrijkomen, de voedingswaarde verloren gaat en vitamines worden afgebroken. Niet wenselijk natuurlijk: je wilt dat jouw vlees- en viswaren voedingswaarde, kwaliteit, geur en bovenal smaak behouden. De mate waarin vetoxidatie optreedt is afhankelijk van vetzuursamenstelling, zuurstof, licht, temperatuur en wateractiviteit. Met een goede verpakking kun je dus al een groot deel van deze risicofactoren ondervangen!
- Fysisch bederf. Dit type bederf kun je zintuigelijk waarnemen: je kunt het voelen of zien. Denk aan een veranderende kleur, structuur en geur. Het bederft versnelt bij te veel (dag)licht en een te hoge bewaartemperatuur – maar kan ook plaatsvinden bij het stukvriezen van de cellen in vlees of vis en uitdroging. Fysisch bederf is op zichzelf staand niet schadelijk voor de gezondheid (mogelijk wél in combinatie met chemisch bederf) maar kan ten koste gaan van de kwaliteit.
Waarborg de cold chain tijdens food transport van diepvriesvlees en –vis
Om bederf te vertragen (want te voorkomen is het helaas nooit helemaal) is het belangrijk om vis- en vleesproducten goed te beschermen door een degelijke verpakking die de levensmiddelen tegen licht, warmte, vocht en zuurstof beschermd. Zo blijft het vis en vlees niet alleen veilig om te consumeren, maar ook nog erg lekker.
Coolpack biedt vriesplaten en super gelpacks op onder andere –21 °C, -18 °C en –16 °C, welke diepvriestransport op kleine en grote schaal mogelijk maken. Of je nu met of zonder retourstroom werkt: wij hebben een passende uitkomst. Door de vriesmiddelen al aan de verpakking toe te voegen, blijven jouw vis- en vleesproducten beschermd tegen externe temperatuur invloeden – ook als deze tijdens transport van A naar B meerdere keren moeten worden overgeladen in andere voertuigen of opslagruimten.
Gekoeld vis en vlees vervoeren
Vries je jouw vis- en vleesproducten niet in, maar wil je ze gekoeld vervoeren? Een veelgebruikte oplossing zijn de gelpacks van Coolpack. Deze zijn food safe, non toxic en houden producten gekoeld op een temperatuur van 0-8 °C.
Tips voor bevroren verzenden van diepvries vis en vlees
- Gebruik een goed isolerende verpakkingsdoos. Om goed te koelen of vriezen is isoleren minstens zo belangrijk als het toevoegen van gelpacks, koel- of vrieselementen. Kies dus voor een verpakking met hoge isolatiecapaciteit. Binnen de vis- en vleesbranche merken we dat piepschuim witte tempex dozen (ook wel EPS dozen) een populaire optie zijn. Coolpack levert deze met verschillende wanddiktes om de benodigde isolatiecapaciteit te bereiken.
- Vang vocht op met absorptiematten. Bij gekoeld en bevroren transport kan er smeltwater vrijkomen. Om bederf te voorkomen is het belangrijk dat jouw vis- en vleesproducten droog blijven. Daarom raden we het gebruik van absorptiematten aan om vocht dat tijdens transport ontstaat op te vangen. Deze zijn er in verschillende afmetingen met verschillende absorptiecapaciteit en kunnen wij snel leveren.
- Denk na over duurzaamheid. Over de noodzaak om te verduurzamen zijn al vele woorden gesproken en teksten geschreven. We ondersteunen je dan ook graag om een duurzame keuze binnen jouw toepassing te maken. Zo bieden we de EcoCoolBox, een volledige paper-based, recyclebare papieren isolatiedoos aan – die niet voor niets de NL Packaging Award won. Voor diepvriestransport is er de EcoFreezeBox, met extra hoge isolatiecapaciteit. Maar nog beter dan recyclen is hergebruiken: denk eens na of jouw logistieke processen retourstromen bevatten of hoe je dit zou kunnen implementeren. In plaats van gelpacks en EPS dozen kun je dan kiezen voor vriesplaten of koelplaten en EPP koelboxen, welke je heel vaak opnieuw kunt gebruiken. Een mooie optie als de verpakkingsmiddelen dus bij je terugkomen of in jouw bezit blijven. Wist je dat Mission Reuse in opdracht van ons Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat begin dit jaar hun onderzoek publiceerde naar wat er nodig is om retourlogistiek op te zetten en gebruik van herbruikbare verpakkingen op te schalen in Nederland? De publicatie vind je hier.
Verantwoord ontdooien om kwaliteit en voedselveiligheid te waarborgen
Naast het goed invriezen, is ook het goed ontdooien cruciaal in het waarborgen van kwaliteit. Vis en vlees zijn namelijk relatief gevoelig voor bacteriegroei, en bij blootstelling aan hogere temperaturen (>4 °C) kunnen bacteriën zich razendsnel vermenigvuldigen.
Ons advies: ontdooi het ingevroren vlees en vis in de koelkast rond de 3-4 graden. Dit duurt weliswaar een stuk langer, maar hiermee houd je de kwaliteit én voedselveiligheid van vis en vlees op peil. Minder bederfelijke goederen zoals brood, fruit en groenten kun je trouwens wel prima op kamertemperatuur laten ontdooien.
Meer weten?
Wil je meer weten over de mogelijkheden om jouw cold chain optimaal te waarborgen door koel- en vriesverpakkingen in te zetten? Neem gerust contact met ons op voor antwoord op al je vragen of vraag direct vrijblijvend een offerte aan.